Misschien dat je als kind de serie Nils Holgersson hebt gekeken, het verhaal over Nils Holgersson is één van de bekendste boeken van de schrijver: Selma Lagerlöf.

Het boek was bedoeld om kinderen op een speelse manier de aardrijkskunde van Zweden te leren; in het boek vliegt Nils over alle landschappen (een soort provincies) van Zweden.

Nils Holgerson
Nils Holgerson

Selma Lagerlöf (1858-1940) werd geboren in Mårbacka in Östra Ämtervik. Literatuur werd haar met de paplepel ingegoten.

Op zevenjarige leeftijd las ze het Indiase boek Osceola van Mayne Reids, dit boek inspireerde haar zo erg dat ze zelf ook zoiets boeiends wilde schrijven.

Toen ze twintig jaar oud was, verliet ze haar huis om te starten met een opleiding aan het seminarie van hogere leraren in Stockholm. Ze voltooide haar opleiding in 1885 en in hetzelfde jaar begon ze als leerkracht op de basisschool voor meisjes in Landskrona.

Tijdens de jaren in Landskrona publiceerde Selma Lagerlöf haar debuutroman, de sage van Gösta Berling, 1891. Tien jaar later stopte ze met onderwijzen, om zich volledig te richten op het schrijven.

Mårbacka en haar geboortestad waren voor Selma Lagerlöf een grote inspiratiebron voor verschillende van haar boeken, waaronder de saga van Gösta Berling en de keizer van Portugal. Selma Lagerlöf ontving veel blijk van waardering tijdens haar leven. Als eerste vrouw ontving ze Nobelprijs Literatuur in 1909. Ze was ook de eerste vrouw die in 1914 werd gekozen in de Zweedse Academie.

Selma Lagerlöf kon fictie en realiteit samenbrengen in fascinerende verhalen die de lezer boeien door spannende avonturen en dramatische plotwendingen. Haar boodschap: menselijkheid, vrede en gerechtigheid zijn tot op de dag van vandaag actueel.

Mårbacka

Na de dood van haar vader verloor de familie het huis Mårbacka. Maar in 1907 kreeg Selma Lagerlöf de kans om de boerderij terug te kopen, vanwege haar grote literaire successen. Oftewel het ‘dynamietgeld’ zoals ze het geldbedrag verbonden aan de Nobelprijs noemde. Ze gebruikte het eerst als een zomerresidentie.

Mårbacka
Mårbacka

In de jaren 1921-1923 heeft Selma Lagerlöf het huis laten verbouwen tot het huidige uiterlijk.

Selma Lagerlöf heeft in haar testament gezet dat Mårbacka moet worden bewaard als een herdenkingsboerderij. En dat het aan het publiek moet worden getoond zoals het was bij haar overlijden.

Onder leiding van een gids kun je het huis bezoeken.

De tuin van Mårbacka

Achter het het huis Mårbacka vind je een wonderbaarlijke tuin. Er wordt kool en vele andere groenten geteeld zoals Selma Lagerlöf dat in haar tijd deed.

Tuin Mårbacka
Tuin Mårbacka

De hovenier van Mårbacka wil dat bezoekers hier inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen tuin. Ze heeft de tuin teruggebracht naar haar oorspronkelijk staat, precies zoals het was toen Selma Lagerlöf hier woonde.

Selma verbouwde ongelooflijk veel groenten. Elk jaar ongeveer dertig verschillende soorten. Dit was niet voor niks, Selma had dertig werknemers in dienst voor wie een groot deel van de opbrengst bedoeld was. Het overschot aan groenten en fruit verkocht ze, zodat iedereen de groentegewassen kon leren kennen.

Bovenstaande foto’s komen van de website: Mårbacka. Op deze pagina vind je meer informatie over de openingstijden en entreeprijzen.

Mårbacka is ook een prachtige plek om te genieten van een kopje koffie met wat lekkers, een fijne Fikaplek dus. En mocht je na een bezoek aan deze bijzonder plek zin hebben in een wandeling, klik dan even op de volgende link: Wandelroutes Värmland.

Mårbacka Café
Mårbacka Café (foto afkomstig van: http://www.marbacka.com/engelska/e_cafe.php)

Routebeschrijving Marbacka