Astrid Lindgren (1907-2002) is de meest geliefde en bekendste auteur van Zweden.
In Zweden en internationaal is er nog steeds veel interesse naar haar boeken en haar persoon. Astrid Lindgren is natuurlijk bekend van Pipi Langkous, maar Lindgren was ook een sociaal criticus en invloedrijk debater.

Hoe een boek moet zijn volgens Astrid Lindgren
Hoe een boek moet zijn volgens Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens Näs

Näs, het cultureel centrum Astrid Lindgren werd op precies dezelfde plek gebouwd in Vimmerby, als waar Astrid honderd jaar geleden werd geboren.
Een plek waar je de omgeving, die zo’n belangrijk inspiratie was voor Astrid, kunt bezoeken. En meer te weten kunt komen over haar als persoon.

Näs
Näs

In het kleine rode huis, de boerderij Näs in Vimmerby, werd Astrid Anna Emilia Ericsson in 1907 geboren.

Het was hier op Näs dat ze in de limonadeboom klom (die nog steeds in de tuin staat) en speelde met haar broers en zussen in het houtschuurtje. Hier sprong ze in het hooi en luisterde naar verhalen in de keuken van Kristin. Het is niet gek om te zeggen dat dit de plaats en bron is van de fantastische boeken van Astrid Lindgren.

Haar jeugdhuis is nog steeds intact, net als toen Astrid een klein meisje was. Het was Astrid zelf die de eerste verdieping in zijn oorspronkelijke staat herstelde. De meeste originele meubels en spullen zijn er nog steeds, waardoor het een unieke ervaring is om te bezoeken.

Het huis kan worden bezocht onder leiding van een gids, een rondleiding duurt 45 minuten.

De tuinen van Astrid Lindgren’s Näs zijn heerlijke plaats om te bezoeken en even een kopje koffie te drinken.
De tuinen zijn opgebouwd uit de thema’s die belangrijk waren voor Astrid Lindgren. Thema’s zoals: vrijheid, moed, melancholie en levensvreugde.

En het is een prachtige plek voor kinderen om te spelen en te ontdekken.
Dwaal door de wilde rozentuin, geniet van de appelboomgaard en het pruimenbos en de groene kunstwerken in de pastorie.

Tuinen Näs
Tuinen Näs
Tuinen Näs
Tuinen Näs
Tuinen Näs
Tuinen Näs

Bovenstaande foto’s zijn afkomstig van de volgende website: Astrid Lindgren’s Näs. Op deze website vind je meer informatie over de openingstijden, entreekosten, exposities, de tuinen en natuurlijk Astrid Lindgren.

Mocht je een bezoek brengen aan het geboortehuis van Astrid Lindgren, dan kun je dit combineren met tal van mooie wandelroutes in Småland.

Routebeschrijving: