Tijdens onze tochten door Zweden, zijn we vaak op zoek naar een echt lekker Kanelbullar. Vers gebakken, stevig van buiten en lekker smeuïg van binnen.

Tivedstorp

Tivedstorp

De lekkerste Kanelbullar tot nu toe proefden we twee jaar gelden in de Kaffestugan van Tivedstorp. En omdat we zo’n lekker broodje thuis ook wel wilde bakken, vroegen we naar het recept. De bakker van de Kanelbullar vertelde ons, dat hij het recept gekregen had van een kok uit Stockholm. Hij bewaarde het goed in een dik boek, vol geschreven recepten.

Het recept is niet voor 5, 6 of 10 kanelbullar maar wel voor 100. Dus tenzij je een hele grote vriezer hebt of een groot feest geeft waar je, je gasten wil trakteren op deze lekker broodjes. Is het handiger om het recept aan te passen.

kanelbullar

kanelbullar

Hieronder vind je een aanpassing van het recept, naar 10 kanelbullar.

Kaneel Bullar 100 stuks / 10 stuks

100 gram water / 10 gram water
120 gram gist / 12 gram gist
900 gram bloem / 90 gram bloem
50 gram melk / 5 gram melk

kneden 10 minuten en laten rijzen 15 minuten.

1500 gram bloem / 150 gram bloem
400 gram koude boter / 40 gram koude boter
400 gram suiker / 40 gram suiker
25 gram kardemom / 1,5 gram kardemom
15 gram zout / 1,5 gram zout
2 eieren / 1/5 ei

Mix: dat samen met het deeg en kneed gedurende 5 minuten op een lage versnelling en 5 minuten in de hoogste versnelling.

Laten rijzen: 40 – 60 minuten (dubbel-formaat)

Opvullen:

1050 gram Amandel massa / 105 gram amandel massa
525 gram kamer warme boter / 50 gram kamer warme boter

Mix de boter tot ze zacht is en voeg de amandelmassa toe.

Mix eerst met een elektrische mixer met deeghaken, dan een pollepel een sla beslag naar beneden.

Kaneel suiker:
300 gram suiker / 30 gram suiker
15 gram vanille suiker / 1,5 gram vanille suiker
30 gram kaneel / 3 gram kaneel

Meng alles in een schaal

Verdeel het deeg: 4 delen. uitrollen tot ongeveer 0,5 cm dikte (rechthoek)
Verdeel de vulling en bestrooi met kaneel suiker.
Oprollen tot een rol en snijd van 2-4 cm. dikke broodjes.

Bakken:

Plaats de kaneel bullar op een bakplaat met bakpapier en bak ze op ongeveer 180 graden, ca. 8-12 min

Mocht je dit recept gaan maken, dan wens ik je veel bakplezier!

Maar waar komt die Kanelbullar toch vandaan…..

Je zou kunnen zeggen dat het moderne kaneelbroodje rond 1920 werd gemaakt. Dit had er mee te maken dat goederen zoals boter, suiker, tarwebloem en kaneel toen, na de eerste wereld oorlog, weer verkrijgbaar waren.
Bij de cafés kon je een kopje koffie en een kaneelbroodje krijgen “fika” en in bakkerijen waren de kaneelbroodjes ook te koop.

Er bestaat zelfs een “Cinnamon Bulls Day” op 4 oktober, bedacht door de Hembakningsrådet. Deze dag was vanaf het begin een succes.