Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

In het artikel over het Noordelijke deel van Skarmarbodabergen, geef ik ook een korte beschrijving van het gebied in zijn geheel.

Skarmabodabergen
Skarmabodabergen

Je kunt heerlijk wandelen in dit prachtige gebied, waar je keuze hebt uit veel gemarkeerde wandelroutes. Het is praktisch om het gebied in tweeën te delen, het noordelijke en zuidelijke gebied. Ik zal ze beide beschrijven, hieronder vind je de beschrijving van het Zuidelijke gebied, via deze link kom je bij een beschrijving van het Noordelijke gebied.

In het Zuidelijke deel van Skarmabodabergen, vind je drie wandelroutes, deze zijn ook makkelijk te combineren. Hieronder vind je een kaart met daarop de wandelroutes.

Wandelroutes Zuidelijke deel Skarmarbodabergen
Wandelroutes Zuidelijke deel Skarmarbodabergen

De ‘Lilla rundan’-route 0.6 km (Blauw)
Een overwegend gemakkelijk te lopen route, met een heuvelachtig en iets meer uitdagend gedeelte net ten noorden van de Skärmarboda-grot. Het landschap verandert van karakter terwijl je langs het pad loopt van open, kaal vlak rotsgebied naar vochtiger bos en dan weer terugkeert naar open rotsachtig terrein. Je kunt zien hoe het ijs het landschap heeft gevormd: de met ijs afgesleten, ronde gepolijste rotsbodem en de grote rotsblokken die het ijs ervoor had geduwd (grillige blokken). Tapijten van korstmossen die
groeien op de kale heuvels. Zorg ervoor dat je je aan het pad houdt, de korstmossen groeien erg langzaam en zijn kwetsbaar; door op de mossen te lopen breng je ernstige schade toe. In de meer vochtige gedeelten, waar het bos van zowel dennen- als sparrenbomen dichter is, is de grond bedekt met verschillende soorten mos. voor de kinderen is er bij de ingang een balanceerparcours.

Balanceer parcours
Balanceer parcours

De ‘Yoldiarundan’ parcours 2,5 km (groen)
(totale afstand vanaf de ingang: 3,1 km)
Een relatief makkelijke route met sporadisch kei en heuvelachtig terrein. Het neemt je langs de kleine plas Galtapussen waar een windscherm en een barbecue plaats is. Overigens stond deze plas in de droge zomer van 2018 volledig droog. Vanaf het pad zie je de overblijfselen van de vroege strandlijn in de vorm van ronde, gladde rotsen. Op uitkijkpunt ‘Södra utsikten’ (ongeveer 135 meter boven zeeniveau), hier heb je een mooi uitzicht op de
Närke vlakke gebieden, helemaal tot aan Frövifors.
In het noorden slingert het pad zich een weg door open en plat rotsachtig
terrein waar je enkele zeer oude sparrenbomen en rotshellingen vindt.

Yoldiablocket
Yoldiablocket

Het ‘Bergsrundan’ parcours 2.2 km (paars)
(totale afstand vanaf de ingang: 5,6 km)
Dit is een iets langere route die gemakkelijk te lopen is als je stukken van het Yoldiarundan-pad hebt gelopen. Dit is ook een van de stilste delen van het reservaat. Tussen ‘Tandvärkstallen’ (letterlijk: ‘de dennenpijnboom’) en Busberget is het pad vrij van verkeerslawaai.

Tandvärkstallen
Tandvärkstallen

Het pad loopt door wisselende stukken dicht, bos bezaaid met keien en open vlak rotsachtig terrein. In de buurt van het pad vindt u de rots ‘Hoglösens sten’, de grootste rots in het reservaat. Neem een ​​moment om te genieten van de
de twee gezichtspunten: ‘Busberget’ (ongeveer 145 meter boven zee) vanwaar je weg 50 ziet slingeren door het landschap in de richting van Lindesberg en ‘Signalberget’, waarvan het hoogste punt ongeveer 160 meter boven de zeespiegel is, met een prachtig uitzicht op de Närke-vlaktes. Op het meest zuidelijke punt vind je de machtige ‘Tandvärkstallen’. Deze boom is al een aantal jaar dood en is nu een luxe hotel voor insecten, schimmels en korstmossen. Naar het westen loopt het pad ook door Bergsmuren, de overblijfselen van een breuklijn.

Skivstenen
Skivstenen

Routebeschrijving Skarmarbodabergen

Dit zijn de coordinaten: 59.45734799 15.12127401 van het startpunt/parkeerplaats Skimhyttevagen. Vanaf dit punt kun je de noordelijke en zuidelijke wandelroutes in het natuurgebied starten.