Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Skarmabodabergen een fascinerende plek

Dit is een unieke en fascinerende plek, met veel grotten
temidden van prachtig heuvelachtig landschap. Het oude bos is het leefgebied van vele zeldzame planten en dieren.

In Skärmarbodabergen vind je veel valleien en steile rotswanden. Deze werden vele miljoenen jaren geleden gevormd, toen delen van de aardkorst verschoven en barstten.
Zoals bij veel natuurgebieden in Zweden vermeld wordt, is ook dit prachtige landschap ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Het ijs en het smeltwater vormden nieuwe landvormen. In Skärmarbodabergen vind je afgronden, grote vrijstaande glaciale rotsblokken en indrukwekkende bergen keien. Dit alles is gecreëerd door het ijs.

Skarmabodabergen
Skarmabodabergen

Na de ijstijd lag dit gebied geheel onder water en heette het de Yoldia-zee, deze zee strekte zich uit tot aan het hedendaagse Rusland.

Nu kun je heerlijk wandelen in dit prachtige gebied, waar je keuze hebt uit veel gemarkeerde wandelroutes. Het is praktisch om het gebied in tweeën te delen, het noordelijke en zuidelijke gebied. Ik zal ze beide beschrijven, hieronder vind je de beschrijving van het Noordelijke gebied, via deze link kom je bij een beschrijving van het Zuidelijke gebied.

In het Noordelijke deel van Skarmabodabergen, vind je drie wandelroutes, deze zijn ook makkelijk te combineren. Hieronder vind je een kaart met daarop de wandelroutes.

Noordelijke wandelroutes
Noordelijke wandelroutes
Bewegwijzering
Bewegwijzering

De ‘Carlannersarundan’-route 1,5 km (vanaf Skymhyttevägen) (rood)
Deze route is op een aantal punten zeer heuvelachtig, vooral in het oosten en kan daardoor uitdagend zijn. Bij natte of ijzige omstandigheden, kunnen de paden glad zijn.
In de hogere delen van deze route vind je voornamelijk onvruchtbaar plat rotsachtig terrein, waar alleen naaldbomen kunnen gedijen. Terwijl de lagere gedeeltes uit vruchtbare, dichte bossen bestaan. Je vind op deze route de grootste  grot van dit gebied: De Carlannersagrottan en De Stenmannes tron (de troon van de stenen man). Deze rotsformatie is ideaal om op te zitten. In het sparrenbos vind je overblijfselen van houtskoolproductie, zoals ruïnes van een voormalige houtskoolbranderij.

Stenmannes tron
Stenmannes tron

Het pad ‘Utsiktsrundan’ 2,4 km  (van Skymhyttevägen) (geel)
Een relatief gemakkelijke route, met uitzondering van een aantal uitdagende paden naar en van Suggan. Zodra je bij de gladde rotsen van de Suggan’s bent (ongeveer 140 meter boven de zeespiegel) heb je een adembenemend uitzicht op het Järle-rivierdal, het Järle-veengebied en helemaal tot aan Frövifors. Neem
je verrekijker mee om te genieten van het prachtige uitzicht.

Uitzicht
Uitzicht

Van dit pad kun je ook verder klimmen naar de Källartjyvens-grot en het rotsachtige gebied met blokgrotten op verschillende niveaus, die bekend staan ​​als ‘Trappstegsgrottorna’ (letterlijk: de trapgrotten). Ook een bezoek waard is de machtige ‘Lockstenen ‘, een rots die balanceert over het pad naar het zuiden van ‘Suggan’.

Block grottan
Blockgrottan

Het pad ‘Skogsrundan’ 2,7 km (vanaf Lilla Mon) (blauw)
Een vrij gemakkelijk te lopen route met rotsachtige en heuvelachtige gedeelten in het oostelijke deel van de route. Het pad strekt zich zuidwaarts van ‘Lilla Mon’ door een oud naaldbos. Je ziet langs deze route baardmossen gedrapeerd over de takken. Baardmossen gedijen in dode dennenbomen waar de lucht schoon en vochtig is. Het oostelijke deel van het pad voert je door het open vlakke rotsachtige terrein tot aan de rotsachtige hoogten van ‘Galten’. Vanaf een hoogte van ongeveer 150 meter boven de zeespiegel heb je een uitstekend zicht op het vlakke Närke-gebied in de richting van Örebro.

Routebeschrijving Skarmabodabergen

Dit zijn de coordinaten: 59.45734799 15.12127401 van het startpunt/parkeerplaats Skimhyttevagen. Vanaf dit punt kun je de noordelijke en zuidelijke wandelroutes in het natuurgebied starten.