Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Wandelen door de Järleånvallei

Het natuurreservaat Järleån bestaat uit een zes kilometer lang gebied, de wandelroute in dit gebied, loopt door de Järleånvallei.

Wandelroutekaart
Wandelroutekaart

Wanneer je de auto hebt gepareerd op de 2e parkeerplaats, met het informatiebord en de picknickbanken, kun je twee kanten op. De wandelroute naar links gaat richting Hammarby en is 2,2 km. Deze route loopt vrijwel constant langs het water en is erg mooi. Op de route kom je een aantal vrij steile trappen tegen.

steile trappen langs de route
steile trappen langs de route

Wanneer je deze route terugloopt naar het startpunt, kun je je wandeltocht vervolgen richting de Järle kvarn, deze route is 2 km.

Järleån vallei
Järleån vallei

Eenmaal aangekomen bij de Järle kvarn, vind je een aantal picknick bankjes. Een prachtige plek voor een fika.

Järle kvarn
Järle kvarn

Wanneer moet je Järleån bezoeken?

De beste tijd om Järleån te bezoeken is vroeg in het voorjaar wanneer het smeltwater krachtig stroomt door de vallei. Later in de lente en de zomer zijn de bloemen in dit gebied een bezoek waard, maar ook dan is de rivier en de omgeving prachtig. In Järleån zijn verschillende picknickplaatsen.

De vallei van Järleån is honderdduizenden jaren oud. Al in het midden van de 16e eeuw woonde er mensen in Järleån. De eeuwen hierna werd de vallei van Järleån het belangrijkste centrum voor ijzerverwerking in Noraskog’s gebergte. De ijzerwinning in het gebied duurde voort tot 1920. Tegenwoordig kun je er nog ruïnes en andere overblijfselen van deze industrie vinden.

Järle kvarn werd gerund tot 1970 en is bewaard in zijn oorspronkelijke staat.

Järle Mill
Järle kvarn

Meer informatie over deze wandelroute vind je via deze link.

Routebeschrijving: De coordinaten van de parkeerplaats van dit natuurgebied zijn:  59.52437396 15.13001097