Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

De Zweedse hooglanden

Nationaal Park Store Mosse ligt in de zuidelijke Zweedse hooglanden. Met vogelrijke meren en moerassen is het een van de grootste hoogvenen van Zuid-Zweden. Het park bestaat uit verschillende hoogveengebieden, afgewisseld met vennen en zandduinen.

Store Mosse
Store Mosse

Store Mosse National Park is rijk aan dieren; elanden, vossen, dassen, wezels en soms zelfs een lynx zijn hier te zien. Al gaan ze het liefst op pad in de schemering en in het donker.
Store Mosse National Park is een waterrijk gebied. Moerassige wetlands, open water, kustlijnen en rietvelden trekken veel vogelsoorten aan, met name het meer Kävsjön is een waardevolle habitat voor vogels. Vanuit de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het meer, vergeet dus je verrekijker niet.

Wandelroutes en parkeren

Er lopen gemarkeerde paden door het gebied. Het is een drassig gebied, wat begaanbaar is gemaakt doormiddel van planken. Waterdichte schoenen of laarzen zijn aan te raden.
Er zijn verschillende punten waar je kunt parkeren en je wandeling kunt starten:

Onder andere bij Lövö en het Naturum van Store Mosse. Wanneer je naar de parkeerplaats in Lövö rijdt (vanuit de richting Hillerstorp), kom je langs het bekende themapark High Chaparral.

Via deze link vind je de kaart van het gebied met daarop de wandelroutes, parkeermogelijkheden, uitzichtpunten en nog veel meer.

1. Kävsjön runt van 14 km, deze wandelroute loopt om het meer Kävsjön en kun je goed starten vanuit het Naturum of vanuit Södra Svänö.

Kävsjön runt
Kävsjön runt

2. Östra Rockne runt 4 km. Deze route combineert een deel van de Kävsjön runt en de Svartgölsleden.

Bewegwijzering in het gebied
Bewegwijzering in het gebied

3. Svartgölsleden 3,5 km.  Deze route is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en gezinnen met kinderwagens.

4. Lilla Lövö runt 6,2 km. Deze ronde loopt vanaf Kittlakull in de richting van Lövö.

5. Andersberg-Lövö-Kittlakull 7+6 km. Deze route loopt door het veengebied net als Andersberg-Kvarnaberget-Lövö.

Bewegwijzering vanuit Lövö
Bewegwijzering vanuit Lövö

6. Lövö runt 3,6 km.

Lövö runt
Lövö runt

Lövö was een omheind gebied dat deel uitmaakte van het landgoed Herrestad. Het werd oorspronkelijk gebouwd rond 1600. In de jaren 1850 werd het gebied door Magnus Andersson gekocht. Hij bouwde nieuwe gebouwen en de eerste weg naar Lövö, die zich uitstrekte over de zandduinen tussen Lövö en Hädinge. Tegenwoordig is er een route die de oude weg volgt
Het landschap van Lövö is sterk beïnvloed door de activiteiten van de mens. Geknotte bomen en weiden met onder andere Welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia) zijn hier te vinden. Er is ook een teer-oven in de omgeving.

Lövö
Lövö

7. Blådöpet runt 5,2 km.

Blådöpet runt
Blådöpet runt

Blådöpet is een brede moerassige strook die zich uitstrekt als een blauw, groene band dwars door het zuidelijke deel van Store Mosse. Deze moerassige gordel is tussen de 50 en 400 meter breed. Blådöpet ligt 20 centimeter lager dan het oppervlak van het hoogveen. Het water in Blådöpet is afkomstig uit het Kalvasjön. Blådöpet is rijk aan moerasplanten.
Voor de boeren op Lövö was Blådöpet een belangrijk hooigebied. Het hooi werd in de winter naar huis gebracht, wanneer de bevroren grond het gewicht van de paarden en karren kon dragen.

Uitkijktoren Blådöpet runt
Uitkijktoren Blådöpet runt

8. Andersberg-Kvarnaberget-Lövö 7,5 km. Deze route loopt door het veengebied net als Andersberg-Lövö-Kittlakull 7+6 km.

Björnakullen en Björnekullakärret liggen in het zuidelijke deel van het park, je kunt hier naar toe wandelen via de Andersberg-Kvarnaberget-Lövö route, maar je kunt ook in de buurt parkeren.

Björnakullen is een mooi uitzichtspunt en tevens een mooie fikaplek.

Björnakullen
Björnakullen

Björnekullakärret is het grootste ven van het gebied. In Andersberg kunt je parkeren. Vanaf daar leidt een pad naar de Björnekullakärret.

Björnekullakärret
Björnekullakärret

Er zijn plaatsen in het park waar je kunt picknicken of barbecueën. Het uitkijkpunt en de vogeltoren zijn ook een bezoek waard.

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

Södra Svänö picknick en barbecue plek met waterpunt.
Södra Svänö picknick en barbecue plek met waterpunt.
Meer dan 85.000 vakantiehuizen