Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Een plek vol mysterie

Rondom het meer Eksjöhovgårdssjön is van alles te doen, maar één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden is de Eksjöhovgårds slottsruin.

De geschiedenis van dit kasteel gaat eeuwen terug en is niet helemaal duidelijk, dit maakt het een plek vol mysterie.

Eksjöhovgårds
Eksjöhovgårds. Afkomstig van deze website: https://kulturbilder.wordpress.com/2015/10/10/eksjohovgards-slottsruin-savsjo/

Het gebied waar de Eksjöhovgårds slottsruin staat, wordt voor het eerst in 1287 in een testament vermeld. In de 14e eeuw was dit de plek waar de regionale rechtbank zitting hield. In een brief uit 1505 vertelt een schrijver over gebouwen op het eiland, waar de ruïne vandaag de dag staat. Op een kaart uit 1685 kun je een stenen gebouw zien staat, precies op de plaats waar het kasteel staat.
In 1700 koopt Fabian Wrede het kasteel. In de verkoopakte staat vermeld dat het toen ging om een drie verdiepingen tellend stenen huis.

Op een koperen plaat uit 1707 is te zien dat het een klein kasteel met twee vleugels is geweest.

Omstreeks 1805 begon het gebouw te vervallen, in 1934 is het gerestaureerd.

In het gebied is altijd gezegd dat het kasteel een overblijfsel zou zijn van het jachtkasteel van Sten Sture. Later onderzoek heeft aangetoond dat het kasteel waarschijnlijk de overblijfselen van een ouder stenen gebouw omgeeft, mogelijk een middeleeuwse verdedigingstoren of misschien een jachtkasteel.

Kortom Eksjöhovgårds slottsruin is een plek met veel geschiedenis, die een bezoek zeker waard is.

Eksjöhovgårds. Afkomstig van deze website: https://kulturbilder.wordpress.com/2015/10/10/eksjohovgards-slottsruin-savsjo/
Eksjöhovgårds. Afkomstig van deze website: https://kulturbilder.wordpress.com/2015/10/10/eksjohovgards-slottsruin-savsjo/

De volgende link brengt je naar een folder met meer bezienswaardigheden rondom Eksjöhovgårdssjön, waaronder een wandeling van 3,7 kilometer rondom het meer.

In het dit gebied zijn nog een aantal andere mooie wandelingen en bezienswaardigheden te vinden:
Natuurreservaat Taberg
Kleva gruva
Skurugata

Mocht je nog meer wandelinspiratie willen opdoen in Smäland, klik dan de volgende link: Wandelroutes Smäland

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

Routebeschrijving Eksjöhovgårds slottsruin