Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Ven het eiland voor een dagje weg

Ven is een mooi eiland en lijkt gemaakt te zijn voor dagtochten. De mythe wil dat het kleine eiland tussen Landskrona en Denemarken is ontstaan ​​toen een reus een stuk land in zee liet vallen. Maar het eiland is waarschijnlijk het bekendst om zijn schoonheid. Het eiland is niet erg groot, amper 4,5 km lang. Er zijn veel mooie paden om te wandelen of te fietsen, inclusief het prachtige Hakenstigen-pad. Dit begint in Bäckviken en volgt de kust tot aan Norreborg.

Op de fiets het eiland verkennen
Op de fiets het eiland verkennen

De fietsverhuurder, boven de haven bij Bäckviken, heeft zo’n 1200 fietsen klaarstaan. Allemaal in de vrolijke kleur geel.

Al wandelend of fietsen kom je heel wat moois tegen op het eiland. Een mooi en lekker begin is de ijsfabriek in Ven (glassgabrik).

Midden op het eiland vind je het Tycho Brahe museum. Het eiland Ven was de woonplaats van deze beroemde astronoom en wetenschapper. Hij woonde op het eiland in de 16e eeuw. In het midden van het eiland bouwde hij kasteel Uranienborg, het ondergrondse observatorium Stjerneborg en een fantastische renaissancetuin. Hier vind je nu het museum, dat onder meer de oude instrumenten heeft gereconstrueerd die Tycho Brahe gebruikte. Ook toont het museum op een moderne manier het leven van Tycho Brahe en de betekenis van deze astronoom voor de wetenschap.

Meer informatie over de verschillende paden en bezienswaardigheden op het eiland vind je via deze link: Informatie brochure

Ven
Ven

Ven’s Backafall Natuur reservaat
Ven’s Backafall Natuur reservaat vormt een groene band rond het eiland Ven. De steile hellingen langs de randen van het eiland worden backafall genoemd. Ze vormen de uiteinden van Ven’s glooiende gecultiveerde landschap met afgronden die op plaatsen tot 40 meter hoog zijn. Vanaf de rand van de hellingen heb je een fantastisch uitzicht over de zee met Zweden en Denemarken in de verte.

Uitzicht
Uitzicht

De steile hellingen bestaan ​​uit puin zonder begroeiing. Op het eiland Ven vindt je voornamelijk gecultiveerd land en tot het einde van de 19e eeuw waren alle hellingen die niet te steil waren bedekt met grasrijke heide. Er zijn echter geen grazers meer op het eiland, waardoor de meidoorn, sleedoorn en braamstruik hun plek terug innemen op het eiland. Op verschillende plaatsen zijn iepen, essen en kersen verschenen en zijn er loofbossen ontstaan.

Backafall
Backafall

Een bijzonder dier op het eiland is de zandhagedis. De zandhagedis heeft warmte nodig en gedijt op plekken waar veel zon en zand is. Ven heeft een van de grootste populaties zandhagedissen van Zweden. In het voorjaar en de vroege zomer hebben de mannetjes een prachtige groene glans op hun buik, zodat ze de vrouwtjes kunnen imponeren. De eieren worden in het warme zand gelegd en komen in de late zomer uit.

Mocht je meer wandelinspiratie willen opdoen in dit gebied, klik dan op de volgende link: Wandelroutes Skåne

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

Routebeschrijving naar Ven

Je kunt het eiland bereiken via de boot vanuit Landskrona en in de zomer ook vanuit Råå in Helsingborg en vanuit Kopenhagen. Het is onpraktisch en duur om je auto mee te nemen naar Ven. Er is een parkeerplaats in de buurt van de bootterminal in Landskrona.