Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Mooie uitzichtpunten

Natuurreservaat Balsberget ligt zo’n 10 kilometer ten noorden van Kristianstad. Het is een prachtig wandelgebied met mooie uitzichtpunten en een mysterieuze grot.

Balsberget is een populair wandelgebied met een grote variatie aan natuur. Je vindt er loofbos, dennenbos en moerasgebieden.
Er leven veel verschillende dieren in natuurreservaat Balsberget; zoals elanden, damherten en everzwijnen.

Balsberget is heuvelachtig, de top van de heuvel ligt op ongeveer 92 meter boven zeeniveau. Vanaf hier heb je weids uitzicht over het omliggende landschap met Råbelövssjön in het oosten en het gebied rondom Kristianstad in het zuiden.

In natuurreservaat Balsberget vind je een van de grootste natuurlijke grotten van Zweden. Het is de thuisbasis van verschillende vleermuizen. Toegang is daarom verboden in de winter van 15 oktober tot 15 april.
De grot bestaat uit kalksteen. Je kunt de grot betreden via twee doorgangen, maar pas wel op. De looppaden en hallen in de grot hebben een totale lengte van 290 meter. De grootste kamers in de grot zijn meer dan 35 meter lang en maximaal vijf meter hoog.

De sleutel van de grot kun je krijgen bij Råbelöfs tijdens werkdagen van 8.00 tot 16.15 uur. Link Råbelöfs
Adres:
Råbelöfsallén 82-7
291 94 Kristianstad
Tel: 044-75440
Epost: info@rabelof.se

Grot
Ingang grot

De grote rijkdom aan fossielen in de grot heeft veel wetenschappers aangetrokken. Linnaeus bezocht de grot in 1749, hij was diep onder de indruk van fossiele rijkdom.

Onderstaande kaart is afkomstig kun je vinden via de volgende link: kaart van het gebied

Kaart van het gebied
Kaart van het gebied

Er lopen twee wandelroutes door het gebied, een route van 5 km en een route van 2,5 km. Beide beginnen bij de parkeerplaats aan de westkant van de berg. Hier is ook een picknickplaats. De slingerende wandelpaden kunnen door de hoogteverschillen zwaar aanvoelen.

Mochte je meer wandelinspiratie willen opdoen in dit gebied, klik dan op de volgende link: Wandelroutes Skåne

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

Routebeschrijving:
Rij vanuit Kristianstad in noordelijke richting naar Arkelstorp na 1 kilometer bereik je Fjälkestad. Net ten zuiden van Fjälkestad is er een bewegwijzerde weg naar Balsberget, deze weg leidt naar een parkeerplaats. Langs het meerstrand ten oosten van de berg loopt een fietspad rond Råbelövssjön.

De coordinaten van de parkeerplaats zijn: N 56° 6.285′, E 14° 11.084′