Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Moerasland en naaldbos

Het prachtige reservaat Rocknenområdet bestaat uit een twee kilometer lange heuvelrug met steile hellingen. Een groot moerasland, van 334 hectare, omringt de heuvel.

heuvelrug
heuvelrug

De heuvel is bedekt met een dun naaldbos. Het contrast tussen het open naaldbos op de helling en de weelderigheid van het moerasland is opvallend.

Het moerasgebied
Het moerasgebied

Het gebied is ook van belang vanwege haar vegetatie. Nergens in Smäland komt Beenbreek, een lelieachtige plant uit de familie Nartheciaceae, zoveel voor als hier.
Vooral in de zomer en het najaar is deze plant een opvallende verschijning; in juli en augustus vanwege de opvallende gele bloemen en in het najaar vanwege de rode zaaddozen. (Onderstaande foto’s zijn afkomstig van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Beenbreek)

Beenbreek in de zomer
Beenbreek in de zomer
Beenbreek in de herfst
Beenbreek in de herfst
Beenbreek in de winter
Beenbreek in de winter

Langs de oranje route, beginnend bij de parkeerplaats, kun je de meeste delen van reservaat Rocknenområdet bereiken. Er zijn ook andere ongemarkeerde paden in het reservaat. Onderstaande kaart kun je vinden via deze link: Kaart van het gebied

Het moeras wordt gedomineerd door het pijpenstrootje, een veel voorkomend gras op vochtige grond.

Kaart van het gebied
Kaart van het gebied

Mocht je meer wandelinspiratie willen opdoen in Smäland, klik dan de volgende link: Wandelroutes Smäland

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

Routebeschrijving Rocknenområdet

De coordinaten van reservaat Rocknenområdet zijn: 56.813813, 13.521418
Rij vanuit de gemeenschap Lidhult oostwaarts richting weg 23 en Byholma en Torpa. Na ongeveer 5 km slaat u rechtsaf bij de kruising Odensjö (links) en Vrå (aan de rechterkant). Vanaf hier staat het natuurreservaat aangegeven. Na iets meer dan anderhalve kilometer vind je een parkeerplaats langs de weg.

Parkeerplaats bij het reservaat
Parkeerplaats bij het reservaat