Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Mijnbouw vanaf de Viking-periode

Taberg is een bijzondere berg in Smäland. Vanaf de Viking-periode tot de 20e eeuw heeft de bevolking er mijnbouw gepleegd, als levensonderhoud naast de landbouw.
Taberg werd een natuurreservaat in 1985, mijnbouw is er nu verboden. De ijzerertswinning heeft Taberg een vreemd steil en rotsachtig profiel gegeven aan de zuidoosten kant, terwijl de berg zacht glooiend en bebost is naar het noordwesten.

Taberg
Taberg

Taberg ontstond in de zwaktezone van het gesteente tussen de oostelijke en westelijke delen van Zuid-Zweden. Ongeveer 1 miljard jaar geleden was deze zone geologisch actief met terugkerende aardbevingen. Taberg werd gevormd tijdens een bevingen toen magma zijn weg omhoog door de aardkorst drong. De berg bestaat grotendeels uit het magnetiet-olivijn. De zeer grote hoeveelheid van dit ongewone gesteente maakt Taberg uniek.

In het natuurreservaat rondom Taberg vind je zeldzame planten en er leven veel vleermuizen.
De berg heeft altijd indruk gemaakt, toen Carl linnaeus de berg in de 18 eeuw bezocht, noemde hij het ‘het wonder van Småland’. In het natuurgebied zijn meer dan 400 soorten bloeiende planten en varens gevonden.

Wandelroute
Wandelroute

De Taberg is het thuis voor 9 van de 15 vleermuis soorten in Zweden

Ook biedt Taberg onderdak aan negen van de vijftien vleermuissoorten van Zweden, waarvan er zes de winter doorbrengen in de mijn. Van oktober tot maart hangen vleermuizen diep in slaap alsof ze aan de plafonds en wanden van de mijngangen zijn genageld. Uit respect voor de vleermuizen zijn rondleidingen door de mijn beperkt tot de zomer. Een andere zeldzaamheid is de zandhagedis die leeft in de afgronden van Taberg.

Wandelroute
Wandelroute

Wandelen:
Er lopen twee wandelroutes door het reservaat Taberg. De blauwe route, de Masugnstigen, van 3 km. Deze route wordt als gemiddeld beoordeeld.
En de gele route, de Bergstempelstigen, deze route wordt als zwaar beoordeeld. Op de zuidelijke top vind je een restaurant genaamd “Toppstugan”, hier kun je even uitrusten met een kopje koffie.

Wandelroute kaart
Wandelroute kaart

Bovenstaande kaart kun je vinden via de volgende link: Informatiefolder Naast deze informatiefolder is er ook nog een folder in het Engels, deze vind je via deze link: Informatiefolder (Engels) In deze folder worden ook nog andere wadenlroutes door het gebied genoemd.
Er is ook een website met informatie over Taberg: Informatie website.

Na een wandeling in het reservaat kun je, je wandeling vervolgen onder leiding van een gids de mijn in. Een spannende wandeling door de mijngangen. De wandeling duurt in totaal een uur, te beginnen bij de mijn. Je hoort verhalen over wat er de afgelopen eeuwen met de berg is gebeurd en er wordt verteld over de unieke samenstelling van gesteente waaruit de berg bestaat.
Meer informatie vind je op deze website: Informatie over de mijn of op de Facebookpagina.

Ingang mijn
Ingang mijn

Na een bezoek aan Taberg is het Norrahammars Industrie en Bygdemeuseum, in Norrahammar en het Fladdermuscentrum in Taberg ook de moeite waard.

En mocht je na het wandelen honger hebben, dan kun je lekker eten in Hotel Taberg, dicht bij het station.

Wil je meer wandelinspiratie opdoen in Smäland, klik dan op de volgende link: Wandelroutes Smäland

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

Routebeschrijving Taberg