Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Prachtig uitzicht vanuit Brahehus slot

Op een heuvel met een prachtig uitzicht op het Vättern en het eiland Visingsö ligt het voormalige kasteel Brahehus slot.

Brahehus slot
Brahehus slot

Het Brahehus slot werd in 1637 door de graaf Per Brahe gebouwd. Hij erfde vier jaar eerder de grootste provincie van Zweden, Visingsborg, van zijn oom Magnus Brahe.
Het kasteel bestond uit een groot hoofdgebouw met twee vierkante hoeken die met elkaar verbonden waren door een muur en met het hoofdgebouw. Het ligt op een bijna 90 meter hoge heuvel met een prachtig uitzicht over de Vättern.

Uitzicht
Uitzicht

Waarschijnlijk plaatste hij het slot hier met de bedoeling dat de inwoners van Gränna zijn prachtige kasteel altijd zouden zien. En tegelijkertijd herinnerd zouden worden aan wie de stad had gesticht.

Brahe stichtte de stad Gränna in 1652 in zijn graafschap Visingsborg. De stad heette eerst “Brahe-Gränna” en werd de enige stad in Zweden die werd gesticht met staatsprivileges in plaats van koninklijke. De stad ontving in 1692 koninklijke privileges. Het woord “Brahe” verdween uit “Brahe-Gränna”, maar de straat Brahegatan herinnert aan de oorspronkelijke naam van de stad.

In 1708 woede er een brand in Brahehus slot, sindsdien staan alleen de muren nog overeind.

Overblijfselen van het slot
Overblijfselen van het slot

Brahehus ligt vlak bij de E4 naast het Vättern, 3 kilometer ten noorden van Gränna in Småland. Je kunt er ook voor kiezen om de steile wandelroute bergop naar de ruïne te lopen, dit is avontuurlijk en leuk. Of om naar de parkeerplaats vlakbij het slot bij Brahehus te rijden. Beide opties vind je hieronder.

Optie 1: wandelroute naar de ruïne.

Wandelroute naar Brahehus slot
Wandelroute naar Brahehus slot
Wandelroute naar Brahehus slot
Wandelroute naar Brahehus slot

De coordinaten van de parkeerplaats, waar de wandelroute naar Brahehus slot start zijn: 58°03’02.1″N 14°29’49.1″E


Hieronder vind je twee foto’s gemaakt van het startpunt:

Startpunt wandelroute Brahehus slot
Startpunt wandelroute Brahehus slot
Startpunt wandelroute Brahehus slot
Startpunt wandelroute Brahehus slot

Optie 2: Parkeerplaats dichtbij de ruïne.
Er is een parkeerplaats met picknickplek direct aan de E4 vanwaar je naar de ruïne kunt lopen. De parkeerplaats is niet naast het slot zelf, maar bij restaurant Brahehus. Je loopt vanaf daar onder de snelweg door naar het slot. Een ideale stop voor een koffiepauze als je op doorreis bent!

Na het bezoek aan Brahus slot is het, vanwege de historische relatie tussen de twee, leuk om Gränna te bezoeken.

Het zoetste dat je kunt vinden in Gränna zijn natuurlijk de beroemde polkagris. De authentieke zuurstokken zijn rood en wit, maar vandaag de dag kun je ze in een oneindig aantal smaken kopen.

Gränna
Gränna

Ook kun je het productieproces van de polkagris bekijken.

Productie zuurstokken
Productie zuurstokken

Meer informatie over Gränna vind je op de volgende website: Gränna

Mocht je meer wandelinspiratie willen opdoen in Smäland, klik dan op de volgende link: Wandelroutes Smäland

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

NOVASOL Vakantiehuizen in Zweden