Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

Een prachtig hoogveen moeras

Natuurreservaat Vakö myr is een van de grootste moerassen met hoogveen in Zuid-Zweden. Naast moeras is er een natuurlijk bos dat waardevol is vanuit het oogpunt van natuurbehoud. Ook is het een gebied waar veel vogels leven, vooral de korhoen komt er veel voor.

Het moeras is aan de kant van Skåne beschermd en opgedeeld in twee natuurreservaten, Vakö myr en Tyringemossen. Het hele gebied beslaat 13 vierkante kilometer,  met een open moerasvlakte van zo’n 6 vierkante kilometer, wat een bijna Noorse indruk geeft.

Open moerasvlakte
Open moerasvlakte

Aan het einde van de 18e en 19e eeuw, toen alle bebouwbare grond nodig was voor de almaar groeiende bevolking, vestigde zich boeren op de drie grootste eilanden in het moeras: Flatön, Lundholmen en Kullen. Op de kaart hieronder kun je fundamenten (Torpagrund) van hun boerderijen nog zien. Ze leefden hier tot zo’n 100 jaar geleden. De voormalige velden en weiden zijn overwoekerd, maar de paden door het gebied bestaan nog.

Vakö myr
Vakö myr

Op onderstaande kaart zie je een overzicht van het gebied, met een geel gemarkeerd wandelpad van 2 kilometer lang. Dit pad brengt je naar de eilandjes Flatön en Berget, vanaf het eilandje Berget heb je een prachtig uitzicht over het moeras. Hier staat ook een bankje. Laarzen zijn aanbevolen.

Uitzicht
Uitzicht

De kaart is afkomstig van de volgende website: Overzichtskaart

Kaart reservaat
Kaart reservaat

Mocht je meer wandelinspiratie willen opdoen in Smäland, klik dan op de volgende link: Wandelroutes Smäland

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

Routebeschrijving Vakö myr

Volg de borden: Vakö myr naturreservat vanaf weg 120 bij Lindhult, ongeveer 5 km ten oosten van Älmhult, tot de parkeerplaats in Låkan.