Ben je opzoek naar een specifieke provincie, een natuurgebied of plaats in Zweden? Typ het in de zoekbalk en laat jezelf verrassen door de uitkomst. 

De bijzondere waterlelies

Wanneer je het nationaal park Tiveden hebt bezocht, is een bezoek aan het Fagertärn natuurreservaat ook zeer de moeite waard.

De prachtige waterlelies, die kenmerkend zijn voor dit gebied, werden ontdekt in 1856 door Bernhard Agaton Kjellmark. Het nieuws over de ontdekking van deze bijzondere rode lelies verspreide zich en omdat elke botanicus deze lelie wel in zijn collectie wilde hebben volgde er als snel een plundering in het meer.
Met als gevolg dat al in 1905 de gouverneur van de provincie in Örebro verklaarde dat alle waterlelies beschermd moesten worden.


De bloemen komen voor in een variatie aan tinten van lichtroze tot donkerrood. Hun ongewone kleur is te wijten aan een willekeurige genetische verandering/ mutatie. Er wordt vanuit gegaan dat ze mutatie waarschijnlijk in het Fagetärn meer plaatsvond. Maar ook in andere meren in Tiveden zijn rode lelies te vinden.

Maar dit gebied heeft meer te bieden dan alleen de rode waterlelies. Het bos rondom het meer is jarenlang niet door mensenhanden beroerd, vele dennen in het bos zijn meer dan 200 jaar oud. Daarnaast kun je hier kleine orchideeën, en de opvallende oranje-rode Sarcodon-schimmel vinden.

Routebord
Routebord

Als je de Fagertärn lelies wil zien bloeien, dan moet je het meer bezoeken tussen 15 juli en 15 augustus. Er is een gemarkeerd pad, vanaf de parkeerplaats, rondom het meer.
Omdat de lelies ver vanaf de oevers van het meer groeien, is het handig om een verrekijker mee te nemen. Het pad rondom het meer beslaat zo’n 3,1 kilometer. Er is ook een pad voor mindervalide, dit pad is zo’n 0,5 kilometer lang.

Wandelroute
Wandelroute

Mocht je meer informatie over deze wandeling willen hebben, klik dan op deze link: Informatie folder

Ben je op zoek naar een camping, vakantiehuisje of een echt Zweedse stuga? Kijk dan eens op deze pagina: vakantiehuizen en campings in Zweden

Routebeschrijving Fagertärn

Vanaf Tived de weg neem je de weg naar Askersund. Na 10 km is er eens afslag naar Bosjön en Fagertärn, daarna de borden verder volgen zo’n 10 km het bos in. Vanaf weg 49, ten zuiden van Askersund zijn ook borden geplaatst. Bij de parkeerplaats bevindt zich in de zomer een bemande kiosk met touristinformatie.

NOVASOL Vakantiehuizen in Zweden